02 Şubat 2007

İsa'nın Annesi Meryem Harun'un Kızkardeşi mi ?

Karmaşık ve ilginç olan bu konuyu kurcalamakta yarar var. Gelin hep beraber kurcalayalım.

Meryem ile ilgili kayıtlar karışık. Kısaca toparlarsak durum şu;

Meryem'in babasının adı İmran(?), annesinin adı ise Hanna (veya Anna). Hanna ismi ne Kuran'da, ne de diğer kutsal metinlerde geçmiyor. Meryem'in bir erkek kardeşi yok. Hanna uzun bir süre çocuk sahibi olamamış, Allah'a yalvararak kendisine bir çocuk vermesini istemiş. Dileği kabul olmuş ve Meryem'e hamile kalmış. Meryem daha doğmadan babası (Kuran'a göre İmran) ölmüş. Yani bu duruma göre (eğer Hanna daha sonra başka birinden bir çocuk doğurmadıysa...) Meryem tek çocuk. Hanna'nın (bazi iddialara göre Meryem'in kızkardeşi - zayıf bir iddia) kızkardeşinin adı İysa. İysa Zekeriya'nın karısı. Fakat bazı kayıtlar Zekeriya'nın Meryem'in dayısı olduğunu söylemekte. İysa'da Meryem'in teyzesi olduguna gore, Zekeriya ve İysa kardeşler. Eğer kardeş iseler bu durumda ortaya "ensest" durumu çıkıyor. Fakat Luka İncil'inde Zekeriya'nın karısının adı Elisabeth.

Meryem'in kocası (veya nişanlısı) Yusuf, Matta İncil'ine göre Meryem'in amcasının torunu. Luka İncil'inde ise bir başkasının torunu. Meryem yetim doğdugundan, bakımını yakın bir akrabasının üstlenmesi gerekmiş. Tam 29 kişi bu görevi üstlenmek istemiş (Neden? Bu kadar çok kişi değersiz bir kız çocuğuna, İsa'nın anası olacağını bildikleri için mi vasi'lik yapmak istemiş?). Bu kadar çok kiş göreve talip olunca kurra çekilmesine karar verilmiş. Herkes nehire bir ok atmış, kimin oku batmaz yüzerse görev ona verilecekmiş. Zekeriya'nın oku batmamış.

Kuran'da Meryem'in babasının adının İmran olduğu söylense de, bir karmaşa var: Kuran'da iki Ayet'te İmran ismi geçiyor;

Ali İmran-33 'Gerçekten Allah, Adem'i, Nuh'u ve İbrahim ailesiyle İmran hanedanını süzüp alemler üzerine seçti.' Ali İmran-35 'İmran'ın karısı: "Ya Rab! Ben karnımdakini kayıtsızca sana adadım, hemen kabul et bunu benden; çünkü sadece Sensin işiten, bilen Sen!" dedi.'
Yukarıdaki Ayet'lerde geçen İmran isimleri hakkında görüşler farklı. Bu İmran'ların aynı İmran'lar olmadığı söyleniyor. 33. Ayet'te geçen İmran'ın Musa'nın (aynı zamanda Harun'un) babası olduğu, 35. Ayet'te söz edilen İmran'ın Meryem'in babası olduğu iddia ediliyor. Fakat Hristiyanlar Meryem'in babasının adının İmran olduğunu reddediyorlar. Hristiyanlara göre Meryem'in babasının adı JOACHIM. İlginçtir ki, Meryem'ın babasının adının Joachim olduğu söylense de, Meryem'in annesi Hannah gibi, babasının ismi de Hristiyanlığın el kitabında geçmiyor. Fakat yanlış da olsa, Kuran bir isim vermiş (uydurmuş)...

Tevrat'ın Çıkış bölümü incelendiğinde karşımıza bir isim çıkıyor; MİRYAM (Meryem veya Miriam). Tanrı ile de konuşmuş (Sayılar12/4-8) bu kadın, Tevrat'a göre bir peygamberdir. Peki kimin nesidir, kimdir bu Meryem (Miryam)? Tevrat açıklıyor, okuyalım;

Çıkış.15: 20 Harun'un kızkardeşi Peygamber (Nebiye) Miryam tefini eline aldı, bütün kadınlar teflerle, oynayarak onu izlediler.

Çıkış.15: 21 Miryam onlara şu ezgiyi söyledi: «Ezgiler sunun RAB'be, çünkü yüceldikce yüceldi, Atları, atlıları denize döktü.»

Görüldüğü gibi, bir deri hastalığı nedeniyle ölen bu Meryem, Musa ile Harun'un kızkardeşidir.
Kuran'daki Meryem Sure'sinde bir Ayet var. Bu Ayet, Meryem'in başından geçenler anlatılırken araya sokulmuş. Okuyalım;

Meryem-28 'Ey Harun'un kız kardeşi! Senin baban kötü bir insan değildi; annen de iffetsiz değildi.'

Bu hitap İsa'nın annesi Meryem'e yapılıyor.

Peki, İsa'nın annesi Meryem'den söz edilen bu bölümde söylenen "Ey Harun'un kız kardeşi!" hitabı ne anlama geliyor?

Hiç bir anlamı yok!

Açıkçası yorgun bir beyin, resmen Meryem'leri karıştırmış!

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bknz : http://www.mumsema.com/sizden-gelen-sorular/91804-hz-meryem-ile-harunun-kardesi-meryem.html

Adsız dedi ki...

harun meryemin erkek kardeşidir..musa'nın kardeşi harun başkadır..neden bu kadar şaşırdınız anlamak çok zor.iki tane harun olamaz değilmi?

Adsız dedi ki...

33 GERÇEK ŞU Kİ Allah, Âdem'i ve Nûh'u, İbrahim Soyunu ve İmrân Soyunu bütün insanlığın üzerinde bir konuma çıkardı, 34 tek bir soy zinciri halinde.
Allah, her şeyi işiten, her şeyi bilendir. 35 Bir vakit İmran ailesinden bir kadın, “Ey Rabbim! Rahmimdeki [çocuğumu] Senin hizmetine adayacağıma söz veriyorum. Benden bunu kabul et: Doğrusu, yalnız Sen, her şeyi duyan, her şeyi bilensin!” diye (Rabbine) seslenmişti.

Ayetlerin meali bu şekildedir. İmranın kızı diye çevirmeniz sadece insanların kafasını karıştırmak için yaptığınız birşey. Harun'un kız kardeşi derkende o dilde gelenek olarak soyunun en ulu kişilerinin ismiyle anılmak normal bir kullanım şeklidir. Hani bizim dilimizde de Fatihlerin yavuzların, Atatürk'ün torunlarıyız şeklinde kullanılır ya. Yorgun beyinler çaktınız?

Adsız dedi ki...

hacı bumbala

ben dinsiz değilim ALLAH a inanıyorum

fakat harunun torunu diyememiş mi?
harunun kız kardeşi dedirtirken mıllettın mı sınıyor ?

hepsini gectim milletın kafasında bu kadar sorun yaratıyor madem duz sade yazdırmadı mı hz. ALLAH ?

kuranda defalarca apacık bir kitap diye yazar. butun bunlar oluncanca apacık mı sence ?

Adsız dedi ki...

Karışıklık olsa idi kelimeler sureler 19 un katları olmazdı. arapça harflerin seslendirilmesinde dolayısı ile tercümede hatası bence.